Sälj eller återvinn din gamla mobil säkert

Tvekar du på att lämna din gamla mobiltelefon till försäljning för att du är orolig över säkerheten av dina personuppgifter och bilder?
Här är de nödvändiga stegen för att se till att all personlig information raderas från telefonen så att den kan skickas till återvinning.

Oavsett om du vill sälja eller ge bort din gamla mobiltelefon är det viktigt att du skyddar dina privata uppgifter. Men innan du börjar ta bort och återställa din telefon bör du först säkerhetskopiera eller flytta all data du vill lagra till en annan enhet. Du vill förmodligen inte ta bort dina viktiga meddelanden, kontakter och bilder. Lagringsenheter som SIM-kort eller SD-kort bör också tas bort. Vi visar dig stegen du behöver här för att återställa din mobiltelefon. Var uppmärksam på om mobiltelefonens operativsystem är av en tidigare version kan stegen vara annorlunda.

 

 

Så nollställer du iPhone

Steg 1
Stäng först av tjänsten “Hitta min iPhone” genom att göra detta: Inställningar > Ditt namn > iCloud > Hitta min iPhone. Var beredd att ange koden för ditt Apple-ID.

Steg 2
Stäng av andra funktioner som kan innehålla personlig information som App Store och iMessage. Logga även ut från alla dina sociala medieplattformar och appar som innehåller personuppgifter.

Steg 3
Logga ut från iCloud genom att gå till: Inställningar > Ditt namn > iCloud. Scrolla nedåt och klicka på Logga ut . Under denna process kan du bli tillfrågad två gånger att ange koden för ditt Apple-ID.

Steg 4
För att nu ta bort dina data från din mobiltelefon, börja med att gå till: Inställningar > Allmänt > Återställ > Tryck sedan på Radera allt innehåll och alla inställningar .

Steg 5
Om du vill känna dig extra säker kan det vara en bra idé att ta bort mobiltelefonens serienummer från din Apple-kontoprofil. Du kan göra detta genom att gå till appleid.apple.com

Så nollställer du Android

Börja med att ta bort mobiltelefonens behörigheter för att få åtkomst till dina sociala medieplattformar eller finansiella konton. Du bör även avinstallera dessa appar.

Har din Android stöldskydds funktionen Factory Reset Protection? Inaktivera denna innan du fortsätter till följande steg:

Steg 1
Stäng av skärmlåsfunktionerna (ansiktsigenkänning, fingeravtryck, lösenord och pin) genom att göra följande: Inställningar > Låsskärm > Skärmlås. När du har kommit in väljer du skärmlås inget lås .

Steg 2
För att ta bort ditt Google-konto från din enhet, gå till följande: Inställningar > Konto och säkerhetskopiering > Konto > Tryck på ditt Google-konto och välj Ta bort konto . Samsung-mobiler kan ha ett extra Samsung-konto som du måste ta bort på samma sätt.

Steg 3
Det kommer nu att vara möjligt att återställa din mobil till fabriksinställningar så att den säkert kan återanvändas eller säljas. Om din mobil inte är krypterad som standard måste du göra data, som ligger under applikationsnivå (data som SMS och chattmeddelanden), otillgängligt för en ny ägare. I sådana fall går du till inställningar och väljer alternativet för att kryptera dina data.

Är det annorlunda med surfplattor?

I allmänhet återställs och raderas data på både Android-surfplattor och iPads på samma sätt som deras respektive smartphone-enheter. Med andra ord, att följa samma steg hjälper dig också att göra din surfplatta redo för återvinning eller försäljning.

Den smidigaste lösningen

Om du fortfarande är orolig för din personliga information och gamla data så erbjuder vi säker borttagning av data i vår butik. Vi använder avancerade och certifierade metoder för att radera data från din mobiltelefon. På detta sätt ser vi till att det inte är möjligt för någon att återställa raderade data från din mobila enhet efter att du säljer eller skickar den till återvinning. Vi kan också ta bort data från andra enheter, till exempel surfplattor och datorer.

Återvinn din surfplatta/telefon